SEZONA JE CRVENOG VOĆA
SEZONA JE CRVENOG VOĆA
Gu gu magazin
02.07.2024.

SEZONA JE CRVENOG VOĆA

Crveno je boja ljubavi pa je zato i naša aktuelna tema u bojama voćne ljubavi. Najlepši i najsočniji voćni plodovi su upravo ove boje: jagode, maline, trešnje, višnje, crvene ribizle.

Znamo da deca obožavaju jarke boje pa će biti oduševljena i ovim voćem. Svako ponaosob je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, ali su kalorijske i nutritivne vrednosti različite. Jagode kao kraljice proleća sadrže dosta vitamina C, A i K, kao i veliku količinu biljnih fenola pa su zato odličan antioksidans. Međutim one su i čest alergen, pa ih zato treba uvoditi u ishranu postepeno i dozirano. Često je problem upravo to – kako odvojiti spretne dečje prstiće od činije s jagodama. Preporuka je da se uvode u ishranu bebe od 10. meseca. Uvek se trudite da kupujete manju količinu koja je dovoljna za dva dana, jer su jagode veoma osetljive i brzo gube na svojoj svežini i menjaju strukturu. Tu su i trešnje, glatke, slatke i ukusne, koje pucketaju pri svakom gricu. One su superhrana, bogate su vitaminima i mineralima, sadrže kalijum, kalcijum i magnezijum, a njihova vlakna su veoma dobra za stomačić vaše bebe. Obično se uvode u ishranu od 9. meseca. Dobra strana je što ove voćke nisu previše tretirane pesticidima.

Čarobne čupavice – maline prebogate su vitaminima K i C, kao i mineralima, sadrže i mangan, a njihov slatkasto-kiseli ukus klinci obožavaju. Maline se bukvalno tope u ustima, pa oko njih nema puno truda. Mogu se uvesti u ishranu beba već od 6-7. meseca i odlične su kao dodatak mlečnim obrocima. Sadrže i veliku količinu folata koji su bitni za rast i razvoj dece. Mini crvene bobice – ribizle sadrže dosta vitamina C koji pojačava imunitet. Uvek se mogu kombinovati s kašicama od žitarica i daće veoma specifičan ukus tom obroku. Glavna preporuka je da ako ste u mogućnosti uvek kupujete sezonsko voće i to u količini koja je dovoljna za 2-3 dana, kako ne bi gubilo svoju hranjivu vrednost. Mali organski voćnjaci su prava retkost kod nas, ali ako vam se ukaže mogućnost da iz njih nabavljate voće, uvek je iskoristite.

 

Recepti 1

1 šolja ovsenih pahuljica

1 šolja vode

1 šolja bademovog mleka

maline

Kuvati ovsene pahuljice u vodi pa im postepeno dodavati mleko da lepo smekšaju i nakon toga dodati maline i još kratko kuvati da se sve sjedini.

 

Recept 2

U grčki jogurt sitno iseckati jagode, dodati ribizle i poslužiti kao slatku užinu.