Nicanje mlečnih i stalnih zuba
Nicanje mlečnih i stalnih zuba
Gu gu magazin
26.01.2024.

Nicanje mlečnih i stalnih zuba

Nicanje mlečnih zuba, koji svojom pojavom izazivaju radost svakog roditelja, od izuzetnog je značaja. Rast zuba kod dece često uzrokuje osetljive desni, što decu čini nervoznom, uznemirenom, plačljivom. Neretko dolazi do pojačanog lučenja pljuvačke, svraba, ali može doći i do povišene telesne temperature. Kako bi se otklonile eventualne poteškoće koje mogu dovesti do uznemirenosti deteta i roditelja i olakšalo samo nicanje zuba, preporučuje se upotreba različitih tečnosti i gelova za premazivanje bezubih lukova, kao i korišćenje gumenih ili plastičnih predmeta ili specijalnih četkica, kako bi deca grickanjem stimulisala nicanje zuba. U ovom periodu je od izuzetne važnosti redovno praćenje nicanja mlečnih zuba, kao i rano otkrivanje tendencije nicanja pojedinih zuba ili grupe zuba u obrnuti preklop ili ukršteni zagrižaj. Pojava mlečne denticije u ustima započinje oko 6. meseca nicanjem donjih sekutića. U prvoj godini dete ima sve mlečne sekutiće, koje prati nicanje prvih mlečnih molara do 16. meseca života, zatim očnjaka, oko 19. meseca, a nicanjem drugih mlečnih molara u trećoj godini života završava se postavljanje mlečnih zuba u zubni niz. Varijacije redosleda nicanja mlečnih zuba nisu česte, ali mogu postojati individualne vremenske razlike u nicanju pojedinih grupa zuba.

Da bi se prevenirao nastanak ortodontskih nepravilnosti (malokluzije), koje nisu determinisane nasleđem, neophodno je pridržavati se sledećih saveta:

  • Prirodna ishrana (dojenje) je nesumnjivo najbolji stimulans za pravilan razvoj orofacijalnog sistema, kao i za fizički i psihički razvitak deteta. Iz tog razloga treba insistirati na dojenju najmanje 6 meseci, a najduže godinu dana po rođenju deteta. Ukoliko dođe do preranog gubitka mleka kod majke i prelaska na veštačku ishranu, ovakva vrsta prehrane se primenjuje po striktnim savetima stomatologa ili pedijatra.
  • Po prestanku dojenja najpravilnije je preći na ishranu pomoću čaše i kašičice. U ovom periodu se ne preporučuje prehrana pomoću bočice sa cuclom zbog brojnih negativnih efekata koje ovakav način ishrane ostavlja na oralno zdravlje.
  • Sa nicanjem mlečnih zuba ishrana se mora menjati i prilagođavati uzrastu deteta. Hrana treba da bude sve čvršća kako bi dete postepeno ovladalo funkcijom žvakanja.
  • Potrebno je otklanjanje loših navika koje su najkarakterističnije za period odojčeta i malog deteta. Među ovim navikama se izdvajaju:sisanje prsta, usana, stranih predmeta, tiskanje jezika, disanje na usta, škripanje zubima, samopovređivanje itd. Posledice se ogledaju u poremećaju ravnoteže funkcija mišića obraza,jezika i usana, što utiče na nepravilno formiranje oralnih koštanih struktura. Otklanjanje loših navika se najbolje postiže ako se roditeljima ukaže na ozbiljnost posledica i daju saveti kako da pomognu svom detetu u odvikavanju od njih.

Ukoliko prilikom nicanja mlečnih zuba dođe do infekcije desni, preporučuje se premazivanje čajem od kamilice ili troprocentnim hidrogenom. Otežano nicanje stalnih zuba, pogotovo donjih umnjaka, daleko je ozbiljnije od otežanog nicanja mlečnih zuba. Ukoliko dođe do pojave bola, otoka, crvenila, povišene telesne temperature, ograničenog otvaranja usta, uvećanja regionalnih limfnih čvorova, neophodno je odmah se obratiti stomatologu, budući da brzo širenje infekcije u udaljene anatomske prostore može biti životno ugrožavajuće.

 

Dr Mina Vještica