Ishrana u bojama duge
Ishrana u bojama duge
Gu gu magazin
30.12.2023.

Ishrana u bojama duge

Uz malo mašte i igre možete svom detetu pružiti pravilnu ishranu, učeći ga pri tom blagodeti namirnica koje se kriju u njihovoj boji

Duga u svima izaziva pozitivne asocijacije, i pravi je dokaz maštovitosti i igre prirode. Uključivanjem raznobojnih namirnica u ishranu bebe omogućavate ne samo pravilan rast i razvoj, već i uvođenje zdravih navika koje se uče uz zabavu. Priroda nam je znatno olakšala informisanje o nutritivnim vrednostima namirnica tako što je određene grupe nutritivnih sastojaka obojila istim bojama – na vama je samo da zapamtite njihove odlike.

Priprema šarenih namernica uz malo mašte može postati zabava za celu porodicu. Ako mališani odbijaju neke od ovih namirnica, probajte da ih poslužite u različitim oblicima i od svakog obroka napravite malo umetničko delo. Uključite ih u igru – pogađajte boje, zajedno perite namirnice i osmišljavajte nove umetničke postavke za svaki dan!

CRVENA

Crveno voće i povrće bogato je likopenom, moćnim antioksidansom koji poseduje antikancerogena svojstva i sprečava mnoge bolesti, čuva srce i krvne sudove, a ima i važnu ulogu u prevenciji i terapiji astme. Neke od namirnica koje sadrže likopen su paradajz, crvena paprika, crvena jabuka, trešnja, višnja, jagoda i malina.

NARADŽASTA

Narandžasto voće i povrće bogato je vitaminom C i A, a za njihovu boju zaslužan je pigment karoten. Alfa i beta-karoten deluju na stvaranje vitamina A koji, osim što je dobar za vid, utiče na krvni pritisak, poboljšava krvotok i smanjuje kognitivno starenje. Beta-karoten je uz vitamin C na prvoj liniji odbrane, utiče na osnaživanje imuno-sistema, boreći se protiv infekcija i virusa. Pored pomorandže, mandarine i šargarepe, u narandžaste namirnice spadaju i slatki krompir, breskva, bundeva i tikva.

ŽUTA

Žuta je boja sunca i energije a žute namirnice bogate su vitaminom A i C. Kukuruz, limun i ananas odlični su saborci u jačanju imuniteta i nepresušni izvor zdravlja.

ZELENA

Najzastupljenija boja u prirodnom okruženju, zelena smiruje, opušta i asocira na zdravlje. Smatra se da je najzdravija hrana upravo zelena. Pored vitamina K koji je najznačajniji za zdrav krvotok i snagu kostiju, zelene namirnice sadrže čitav niz antioksidanasa i folne kiseline. Grašak, brokoli, boranija, celer, razne vrste zelenih salata, kupus, kelj – samo su neke od namirnica prepunih vitamina K, kalcijuma, antioksidanasa koji „bustuju” imuni sistem. Nezaobilazni spanać, blitva, zelena paprika i jabuka, krastavac, grožđe, avokado, limeta, špargla – mogućnosti su neograničene!

PLAVA

Značajna kao okean, plava boja u povrću i voću utiče na krvni pritisak i poznati je anti-age sastojak. Uvođenjem borovnice i kupine u ishranu primetićete da koža postaje mekša i osetićete njihovu energiju. To se može učiniti kao dodatni izazov, ali vredi!

LJUBIČASTA

Namirnice ljubičaste boje imaju slične karakteristike kao i plave – obe grupe namirnica boju dobijaju od pigmenta koji se zove antocijanin. To je važan antioksidans koji čuva krvne sudove. U ovu grupu spadaju šljive, crveni kupus, grozđe, rajsko voće, cvekla, plavi patlidžan.

BRAON

Braon boja možda nije atraktivna kao ostale boje, ali to je ne čini manje važnom – uostalom, to je boja zemlje iz koje dobijamo sve namirnice! Krompir sadrži kalijum, mineral koji omogućava brojne metaboličke procese u organizmu. Pečurke su izvor selena, esencijalnog minerala koji kao antioksidans ima još veće dejstvo uz vitamin E. Važan antioksidans sadrži i crni luk, glavni sastojak mnogih kuvanih jela i ukusnih salata. Nećete pogrešiti ako u ishranu uvedete i tofu – pregršt proteina na jednom mestu.