Govor tela beba
Govor tela beba
Gu gu magazin
23.01.2024.

Govor tela beba

Ko nam jedini govori istinu? Bebe i mala deca. Zašto? Zato što oni još nisu došli do životnih lekcija koje ih uče da se neiskrenošću mogu služiti kako bi izbegli kazne za neke svoje nestašluke.

Kada je vaša beba u pitanju, ako gledate šta ona radi, to će vam pomoći da razumete govor njenog tela i druge znake koje vam pokazuje. U tom slučaju, na sve potrebe i zahteve možete odgovoriti na način koji vaša beba traži.

O znacima i govoru tela deteta

Bebe možda ne koriste reči da kažu šta žele, ali imaju svoj način da vam daju do znanja šta se dešava.

Kao novorođenčad bebe plaču – ponekad i puno, tako da se zamislite – da li će se zaustaviti? Nekoliko meseci kasnije, bebe počinju da se smeju, i tada smeh preuzima primat. Otprilike nakon pet meseci, bebe mogu početi da brbljaju i blebeću.

Pored svega navedenog, bebe govore telom – na primer, vrteći se ili pokazujući prstom.

Uskoro ćete početi da prepoznajete bebine znake, različite vrste njenog plača i razumete njen govor tela.

Razumevanje i reagovanje na govor tela deteta i druge znake

Ako pogledate sve delove bebinog tela, možete videti da joj stopala udaraju, ruke se prepliću i izraz lica se stalno menja. Govor bebinog tela daje vam važne znake o tome kako se ona oseća i šta joj treba od vas.

Na primer, ako počnete da primećujete kako se vaša beba kreće kada je u nevolji, to će vam pomoći da saznate šta je uznemirava ili joj stvara neprijatnost. Beba bi se mogla izvijati i kretati ako joj sunce ide u oči, naglo trznuti rukama i nogama ako se nečim zaprepastila ili čak zaplakati ako se začuje jaka buka.

Takođe možete videti šta vašu bebu smiruje, gledajući kako ona reaguje na vas. Na primer, vaša beba može izgledati opušteno kada joj se smešite, pevate ili razgovarate sa njom.

Kada beba počne da vam se osmehuje, dobro je da joj uzvratite osmehe koliko god možete. Osmeh pomaže vašoj bebi da se oseća sigurno i voljeno, pa čak i pospešuje razvoj njenog mozga.

Kada primetite bebin govor tela i odgovorite na njega, ona će se osećati sigurnije. Ovo vam pomaže da izgradite jaku vezu. Topao odnos sa vama, ispunjen ljubavlju, jedan je od temelja razvoja vaše bebe.

Prepoznavanje bebinih osećanja

Govor bebinog tela daje vam do znanja da li je ona potpuno budna i spremna za igru, da li joj je neprijatno, je li uznemirena, gladna ili u različitim fazama sna. U nekom trenutku ćete upoznati ove različite dečije znake i ono što vam oni govore o osećajima vaše bebe, a to će vam pomoći da predvidite bebine obrasce.

Način na koji reagujete na bebine znake – na primer, da li uspavljujete bebu kada pokazuje znake umora ili joj nudite hranu kada pokazuje znake gladi – može pomoći da se kod bebe uspostavi rutina. Lakše je izgraditi rutinu ako veliki deo dana sa bebom postupate na isti način.

Komuniciranje sa bebom

Kada su bebe na oprezu, više ih zanima komunikacija.

Kada vaša beba pokaže znake da je spremna za komunikaciju i igru, možete sa njom razgovarati tiho i ritmično, koristeći puno izraza lica.

Čak i pre nego što beba nauči da govori, ona će eksperimentisati sa zvukovima – bilo čime što može dobiti odgovor. To uključuje kijanje, kašljanje, gušenje i cviljenje. Kasnije počinje upotreba samoglasnika. Ovi zvukovi su pokušaji bebe da vam privuče pažnju. Način na koji reagujete, koliko god detinjast (blesav) bio, pomoći će vašoj bebi da nauči da komunicira.

Vredno je zapamtiti da se deca razlikuju u tome koliko komuniciraju. Deca otvorenijeg karaktera mogu biti glasnija, dok su druga tiša i sporija u sazrevanju.

Beba vam sve vreme čita lice i posmatra šta radite. Navikava se na ideju da joj, kada komunicira sa vama, odgovorite. Ovakvom komunikacijom sa bebom zajedno stvarate i delite iskustva, što jača vaš odnos.

Najčešći znaci

Udaranje nogama u vazduhu

Bebe obično udaraju nogama (šutiraju) u vazduhu kada su srećne. Ako zateknete bebu kako udara nogama u vazduhu, znajte da je raspoložena. Kada su bebe srećne, možda ćete ih pronaći kako se igraju sa omiljenom igračkom ili jednostavno uživaju u trenutku. Ovo bi mogle da izvode i dok se kupaju ili dok im pevate pesmu. Udaranje je najlakši znak za dekodiranje, jer znači samo jedno: veselo raspoloženje.

Savijanje leđa tokom ležanja na krevetu

Da li vaša beba naglo savija leđa dok leži na krevetu? Ova reakcija obično dolazi kada beba trpi neku neudobnost ili bol. Takođe bi mogla da savija leđa kada je nahranjena, što bi moglo značiti da je sita i da možda ima kiseline u stomaku. Prvo što treba učiniti u takvoj situaciji je da je utešite. Polako je tapšite po leđima i pokažite joj stvari koje bi joj mogle skrenuti pažnju sa bola.

Stisnuta pesnica

Možda ste videli bebu kako nasumično steže pesnicu dok se igra ili dok leži. To jednostavno znači da je vaša beba gladna i želi hranu. Jedino što treba da uradite u takvom scenariju je da je nahranite. Obično glad može učiniti bebu nervoznom i naterati je da komunicira telesnim radnjama.

Hvatanje i povlačenje ušiju

Obično se bebe hvataju ili vuku za uvo dok im rastu zubi. Ovaj postupak govori o tome da ih zubi bole, a bolovi putuju sve do uva. U takvoj situaciji možete se odlučiti za kapi za uši ili dati bebi igračke za žvakanje za ublažavanje bolova u zubima. Ako bol potraje, možete se obratiti i lekaru.

Trljanje očiju

Ovaj znak je vrlo sličan onome što odrasli rade kada su pospani. I bebe počinju da trljaju oči kad im se približi vreme spavanja. Mogli bi vas povući da ih naterate da više spavaju ili zevaju. Umor ih takođe može učiniti nervoznim, pa i dovesti do plača. Stoga se potrudite da uspostavite obrazac za uspavljivanje bebe i da se pridržavate određenog vremena.

Sklopljena  kolena dok leži

Ako dok leži na krevetu vaša beba sklopi kolena i približi noge stomaku, možda ima problema sa stomakom. To može biti bilo koji probavni problem, poput stomačne smetnje, kiseline ili bolova. Mogli bi se promeniti i izrazi njenog lica, što je siguran znak da ima posla sa nekom vrstom stomačnih problema.

Sisanje prstiju

Sisanje prstiju je uobičajena navika većine beba i može značiti da su gladne ili da im se spava. To je mehanizam koji bebe usvajaju da bi se smirile. Mnoge bebe spavaju sa dva prsta u ustima, jer im je ovo utešno. Ova navika je u redu za malu decu, ali pobrinite se da se ne nastavi duže od 10 meseci jer može preći u lošu naviku koju je vrlo teško iskoreniti.

Još znakova koje nam bebe daju

1. Dečiji znaci koji kažu „umoran sam“,

Znaci umora kod beba uključuju:

 • zagledanost u daljinu
 • trzave pokrete
 • zevanje
 • gužvanje
 • sisanje prstiju
 • gubljenje interesovanja za ljude ili igračke.

2. Dečiji znaci koji kažu „gladan sam“

Novorođenčad treba hraniti na svaka 2-3 sata. Kada je vaša beba gladna, mogla bi:

 • ispuštati zvukove usisavanja
 • okretati se prema dojci.

Ove znake možete početi da tražite na svakih 1-2 sata kod novorođenčadi odnosno na svaka 3-4 sata kod starijih beba.

3. Dečiji znaci koji kažu „želim da se igram“

Starije bebe obično slede rutinu „hranjenje – igranje – spavanje“.

Znaci koji govore da je vaša beba spremna da se igra sa vama uključuju:

 • širom otvorene oči, bistar pogled
 • kontakt očima sa vama
 • osmeh
 • glatke pokrete
 • ruke pružene prema vama.

4. Dečiji znaci koji kažu „treba mi pauza“

Bebe koje su navršile četiri meseca možda neće uvek biti spremne za dremanje nakon vremena igranja. Ponekad bi umesto toga možda želele promenu tempa ili aktivnosti. Pa, kako izgledaju ovi dečiji signali?

Ako vaša beba želi odmor od onoga što trenutno radi, mogla bi:

 • okrenuti glavu u stranu
 • izvijati se ili šutirati.