Bezglutenska ishrana - potreba ili trend?
Bezglutenska ishrana - potreba ili trend?
Gu gu magazin
21.01.2024.

Bezglutenska ishrana - potreba ili trend?

Među lekarima i nutricionistima nailazimo na podeljena mišljenja kada je u pitanju sve popularnija tema: gluten. Mnogi smatraju da gluten nema kontraefekat na zdrave osobe, međutim dugoročno konzumiranje namirnica bogatih glutenom može da dovede do određenih problema.

Postoje tri vrste oboljenja ili neotpornosti na gluten, a najozbiljnije su:

1. Celijakija (bolest digestivnog trakta)

2. Alergija na pšenicu

3. Intolerancija na gluten

Gluten je protein koji se uglavnom nalazi u pojedinim žitaricama, ali najviše glutena ima u pšenici i on je njen neodvojivi deo. Glutena ima u raži, ječmu, ovsu i u svim industrijski obrađenim namirnicama. 

Moderna ishrana podrazumeva mnogo veći unos ugljenih hidrata i prostih šećera, pa samim tim ljudi sve češće imaju problem sa glutenom.

Ponekad je izuzetno teško pridržavati se bezglutenske ishrane, zato što se gluten nalazi u mnogim namirnicama i proizvodima gde se to ne očekuje. Može se naći čak i u obojenim čajevima i mlevenoj kafi, a sve češće se koristi i u kozmetičkim proizvodima.

Bezglutenska ishrana je popularna kod osoba koje žele da redukuju svoju telesnu težinu. Pogodna je za decu, odrasle, trudnice i odojčad. 

Sveže namirnice kao što su voće, povrće i meso ne sadrže gluten. Isto važi i za sve vrste kukuruza, pirinač, heljda, kinoa, proso i amarat.

U ljudskom telu ne postoji enzim koji vari gluten. Kada gluten dospe u krvotok naše telo ga ne prepoznaje i napada ga kao strano telo. Reagovanje imunog sistema stvara antitela i to je jedan od razlika za ve češću pojavu autoimunih bolesti. Naravno, nije samo gluten uzrok nastanka novih oboljenja, na to mogu uticati i brojni drugi faktori.

Kod osoba koje su osetljive na gluten vidljive su promene na koži, česte migrene, reumatski artritis, a kod dece se često javlja povraćanje, dijareja, mučnine, slab apetit i zastoj u rastu i razvoju. Kod dece je, pri ovakvoj reakciji na gluten, karakterističan ispupčen trbuh.

Organizmu je potrebno 60 dana da se očisti od glutena, nakon toga mogu lagano da se uvode određene namirnice i da se prate simptomi.

 

Beba i gluten

Uvođenja namirnica u bebinu ishranu poželjno je započeti bezglutenskim žitaricama (kukuruzna palenta, proso, kinoa i amarat), a od sedmog meseca se preporučuje njihovo kombinovanje sa voćem i povrćem.

Za bebu je najbolje da jede celo zrno žitarice. Jedino se heljda uvodi u ishranu nakon godinu dana. 

Sve žitarice, orašasti plodovi i semenke sadrže fitinsku kiselinu, zato je preporučljivo da se pre spremanja obroka za bebu žitarice potope i ostave da odstoje nekoliko sati. 

Proso sadrži veliku količinu gvožđa pa ga je najbolje kombinovati sa povrćem. Proso se može spremati sa vodom u razmeri 1:3. 

Veoma je važno da se bebi nakon šestog meseca postepeno uvode nove namirnice. S obzirom na to da je beba navikla samo na mleko, treba joj vremena da se privikne na nove ukuse i strukturu hrane. Dobro je na samom početku novu namirnicu pomešati sa majčinim ili adaptivnim mlekom. Uvek se uvodi po jedna namirnica u ishranu i najbolje je to raditi tri dana zaredom, kako bi mogle da se uvide eventualne alergijske reakcije.                   

Bebe vole neutralne ukuse, pa samim tim lako prihvataju avokado i tikvice. Jedna od najboljih namirnica za sam početak prehrane je tikvica, koja je lagana za bebin stomak a ujedno i puna vitamina C. Ukoliko je moguće, najbolje je koristiti sezonsko voće i povrće za pripremu kašica.

PREPORUKE I SMERNICE

Uzrast bebe i uvođenje bezglutenskih obroka

 6 meseci:  1-2 obroka

 9-11 meseci: 3-4 obroka

 12 meseci: 3 obroka i 2 užine

Navedene preporuke mogu biti individualne i uvek se možete konsultovati sa pedijatrom u zavisnosti od toga kako beba napreduje.           

 

RECEPTI ZA BEZGLUTENSKE KAŠICE

Preporučuju se za uzrast od 6 meseci pa naviše  

 2 supene kašike prosa

 1 manja jabuka ili ½ kruške

Proso spremati u razmeri 1:3, kuvati dok ne omekša, voće oljuštiti i kuvati na pari. Kada se namirnice skuvaju sjediniti ih i izblendirati.

 

2 supene kašike pirinča

1 šargarepa i nekoliko cvetova brokolija

Pirinač kuvati u razmeri 1:3, povrće kuvati na pari. Sve sjediniti i izblendirati.

 

1 manji krompir

1 šargarepa

 ½ glavice crnog luka.

Sve kuvati na pari, na kraju dodati malu kašičicu maslinovog ulja i izblendirati.

 

Nekoliko kockica sveže ćuretine

5 listova spanaća (bez peteljke)

2 šargarepe

1 manji krompir

½ glavice crnog luka.

Meso kuvati zasebno, a povrće pripremiti na pari. Kada se namirnice skuvaju, sve sjediniti i izblendirati.