Dragi mama i tata, cucle i pelene više nisu „IN“, završili smo s tim!
Dragi mama i tata, cucle i pelene više nisu „IN“, završili smo s tim!
Gu gu magazin
01.01.2024.

Dragi mama i tata, cucle i pelene više nisu „IN“, završili smo s tim!

Za dete cucla predstavlja predmet koji mu pomaže da se lakše umiri ili uteši, jer ga podseća na sisanje. Kako stručnjaci kažu, cucla predstavlja tranzicioni predmet, odnosno predmet koji pomaže bebi da se oslobodi stresa i da se prilagodi novim, za nju ne tako jednostavnim situacijama, kao što je polazak u vrtić ili duža vožnja automobilom. Ipak, u nekom momentu cucla postaje predmet od kojeg je dete zavisno. Određena istraživanja su pokazala da deca koja često ili produženo koriste cuclu, češće obolevaju od bolesti izazvanih infekcijom srednjeg uha. Takođe, ukoliko dete ima određene govorne ili jezičke probleme, cucla ih može samo dodatno pogoršati i ubrzati njihovo napredovanje, iz prostog razloga što je pri sisanju cucle položaj jezika i usana u potpunosti neprirodan, stoga razvoj mišića jezika može biti usporen. U nekim slučajevima korišćenje cucle može izazvati pomeranje jezika napred, između zuba – što prouzrokuje šuškanje prilikom izgovora zubnih suglasnika, najčešće suglasnika s i z.

Većina stručnjaka smatra da se cucle treba rešiti što pre, najkasnije do navršenih 12 meseci, dok dete još uvek nije u potpunosti svesno značaja cucle u njegovom emotivnom životu. Logopedi uglavnom smatraju da ne treba menjati veličinu cucle, već da dete sve vreme treba da koristi cucle namenjene za novorođenčad, jer se smatra da će loši uticaji po razvoj govora na taj način biti manji. Međutim, postoji i druga grupa stručnjaka, kao i veliki broj roditelja, koji smatraju da ukoliko detetu naprasno oduzmete cuclu, ono će početi da sisa palac. Deca koja imaju izraženu naviku sisanja, bilo cucle ili palca, mogu imati problema sa pravilnim izrastanjem gornjih prednjih zuba. Međutim, dečiji zubari tvrde da korišćenje cucle ne može da izazove nikakve ozbiljnije posledice dok detetu ne izbiju trajni zubi, što se dešava oko 6. godine. Zubaru svakako treba napomenuti da dete koristi cuclu ili palac, kako bi pri pregledu mogao da proveri da li to ostavlja neke značajnije posledice.

Kada se odlučite da dete odviknete od cucle, najvažnije je da u tome budete potpuno dosledni i istrajni. Napravite plan, probajte da unapred odredite kada dete ima najveću potrebu za cuclom: ako je to kada mu je dosadno, isplanirajte aktivnosti unapred, kako bi dete bilo zauzeto drugim stvarima i kako biste mu skrenuli pažnju sa cucle. Animirajte dete svaki put kada vam zatraži cuclu – pružite mu neku vrstu zamene – igračku, knjigu ili igru koju najviše voli. Ukoliko pak dete i dalje traži cuclu zato što oseća nesigurnost ili zabrinutost, pomozite mu da se izrazi rečima, zagrlite ga i poljubite. Obavezno pohvalite dete svaki put kada krene nekuda bez cucle ili odluči da mu ipak nije potrebna. Osmislite neki vid nagrađivanja deteta svaki put kada izdrži bez cucle. Na primer, stikeri sa omiljenim junacima iz crtanog filma mogu biti znak pohvale, pa nakon nekoliko sakupljenih možete dete nagraditi nekom njemu zanimljivom aktivnošću, poput posete zoološkom vrtu, ili odlaska u luna park i sl. Takođe su bitne i pohvale od drugih ljudi iz detetovog okruženja. Zubar, recimo, može da pohvali dete, i time mu stavi do znanja da i drugi, pored njegovih roditelja, primećuju njegov trud. Vila koja preko noći odnosi cucle, a zauzvrat ostavlja poklon, uvek je dobar pokušaj rešavanja ovog problema.

Slična je situacija i kada je odvikavanje dece od pelena u pitanju. Roditelji u ovom procesu treba da budu izuzetno strpljivi, jer odvikavanje od pelena za dete predstavlja značajnu prekretnicu u životu. Trebalo bi sačekati da dete može da vrši nuždu samo, bez pritiska odraslih. Vrlo je važno da se dete samo navikne na ovu novinu i da to protekne bez problema, kao njegov samostalni uspeh. Treba sačekati da dete napuni dve godine ili više, kada je spremno za navikavanje na korišćenje noše. Postoje razni pristupi tome kako dete treba odvikavati od pelena, a najvažnije je da se detetu pristupi individualno jer ne postoji univerzalni način. Idealan period godine za odvikavanje deteta od pelena su topliji meseci, proleće i leto, iz razloga što je manja verovatnoća da će se dete prehladiti ukoliko se i upiški. Deca se odviknu od pelena u periodu od 2 do 3 nedelje, nakon čega im se ponekad može desiti da nuždu izvrše u gaćice, što nije strašno i vremenom postaje sve ređe, dok u potpunosti ne savladaju kontrolu odlaska u toalet. Dolazak na svet mlađih članova porodice, braće i sestara, može kod deteta koje se tek odviklo od pelena da izazove bunt i vraćanje na staro, tj. ponovno vršenje nužde u gaćice. U tim momentima se dete nikako ne sme grditi, već mu treba prići sa velikim razumevanjem i velikom ljubavlju, jer to je sve što mu je u tom momentu potrebno. Neophodno je pričati sa decom, dozvoliti im da kroz reči iskažu sve ono što žele, što im smeta ili što ih na bilo koji način povređuje.  

Deca znaju da pružaju otpor kada su promene nekih utemeljenih navika u pitanju, bilo da je to odvikavanje od cucle ili pelena, svejedno je. Ono što je od suštinske važnosti jeste roditeljska doslednost. Spremite se na to da će vam biti potrebno brdo zanimljivih sadržaja da animirate i zainteresujete dete za proces koji treba da prođe. Od velike pomoći će vam biti odlazak deteta u vrtić i socijalizacija. Na primerima ostale dece vaše dete će usvojiti obrasce ponašanja, a vaspitači će vas najbolje posavetovati kako da ono najbezbolnije i najlakše prevaziđe taj osetljivi period u kome se nalazi. Vaspitači i vrtić su od suštinskog značaja za odvikavanje deteta od cucle i pelena, iz razloga što je dete okruženo svojim vršnjacima koji odlaze u toalet i spavaju bez cucle, pa će ih i oponašati, a ujedno je okruženo i vaspitačima koji će mu pružiti neizmernu ljubav, razumevanje i podršku da što lakše prođe kroz fazu odvikavanja.

U oba slučaja, kod odvikavanja je važna doslednost i razumevanje roditelja, puno podrške i ljubavi, kako bi se dete što je lakše i brže moguće prilagodilo na novine u svojoj svakodnevici.