Atopijski dermatitis – kako ga prepoznati i lečiti
Atopijski dermatitis – kako ga prepoznati i lečiti
Gu gu magazin
07.01.2024.

Atopijski dermatitis – kako ga prepoznati i lečiti

Atopijski dermatitis je jedno od najčešćih oboljenja kože beba i dece. Ima hroničan tok i prvi put se najčešće pojavljuje u periodu između trećeg i šestog meseca života, ali se može javiti i u odraslom dobu. Ako ste Vi imali atopijski dermatitis, alergijski rinitis ili astmu, veća je šansa i da Vaša beba ima atopijski dermatitis.

Atopijski dermatitis može nastati zbog genetske predispozicije usled koje proteini i masti zaslužni za zaštitu kože ne funkcionišu na odgovarajući način (to se posebno odnosi na ceramide), kao i genetski uslovljenog izmenjenog imunološkog odgovora kože. Samim tim je i sklonost ka sekundarnim infekcijama, bakterijama i gljivicama, povećana kod deteta koje boluje od atopijskog dermatitisa.

Uobičajeni simptomi kod odojčadi su crvenilo na obrazima koje je posebno izraženo tokom zimskih meseci kad je koža zbog vremenskih prilika suvlja, kao i osip na trupu i ekstremitetima koji skoro nikad ne zahvata pelensku regiju. Kod starije dece se pojavljuju suve, zadebljale crvene ploče i perutanje na pregibima laktova i kolena. Često se javlja bolno osetljiva, otečena i crvena koža sa ogrebotinama. Sve promene u svim uzrastima praćene su izrazitim osećajem svraba koje nekad može biti toliko izraženo da dete ne može da spava i koji značajno narušava njegov kvalitet života.

Šta možete da uradite ako dete ima atopijski dermatitis?

Adekvatna nega kože

Tretman atopijskog dermatitisa je usmeren prevashodno na ublažavanje osećaja svraba, smirivanje crvenila tj. zapaljenja kože i sprečavanje dodatne infekcije. Adekvatna nega kože deteta u cilju održavanja njene hidratacije prvi je i najbitniji tretman uz preventivu pogoršanja oboljenja. Dete treba kupati uljanim kupkama, ne duže od 10 minuta, u vodi ne toplijoj od 40 stepeni Celzijusa. Kožu osušite laganim tapkanjem i dok još nije sasvim osušena obilno nanesite neutralnu kremu, mast ili balzam koji su specijalizovani za osobe koje boluju od atopijskog dermatitisa. Postupak u fazama akutizacije oboljenja ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Držite se podalje od okidača pogoršanja oboljenja!

Atopijski dermatitis ima tendenciju da se poboljšava i pogoršava. Pokušajte da otkrijete šta Vašem detetu pogoršava oboljenje. To može biti promena godišnjeg doba (jesen i zima kad je koža suvlja), znojenje, korišćenje sapuna i deterdženata, alergeni u vazduhu kao što su grinje ili polen, itd.

Zapamtite, ukoliko se atopijski dermatitis deteta drži pod kontrolom, smanjuje se šansa da dete kasnije dobije alergijski rinitis, potom i astmu, što sve  zajedno predstavlja atopijski marš. Na sreću, atopijski dermatitis se uz adekvatnu negu kože najčešče spontano poboljšava kako dete odrasta. Ukoliko preporučene mere ne pomognu, za akutne faze oboljenja javite se dermatologu kako bi se bolest pravovremeno dijagnostikovala i na pravi način lečila.

Dr Jelena Božić

dermatovenerolog