Drugo stanje mozga: Zašto su trudnice zaboravne?
Drugo stanje mozga: Zašto su trudnice zaboravne?
Gu gu magazin
08.01.2024.

Drugo stanje mozga: Zašto su trudnice zaboravne?

Rasejanost je sve češći problem modernog doba, ali čini se da su trudnice posebno rasejane, čak i kada nemaju mnogo obaveza. Ako ste i vi iskusili „trudničku zaboravnost”, bez brige – stručnjaci kažu da je to sasvim normalna pojava i, što je još važnije, kratkotrajnog veka.

Zaboravnost se dešava mnogim trudnicama i mladim mamama, a još je nazivaju i „trudnički mozak", pregnezija (trudnička amnezija) i mamomnezija. Zbog čega nastaje i kako se boriti sa njom?

Odsutnost, nizak nivo pažnje, misli koje lutaju, rastresenost – uobičajene su pojave na koje se trudnice najčešće žale, posebno u trećem tromesečju. Poteškoće nastaju, kažu naučnici, zbog hormona koji utiču na mozak. Hormoni najviše utiču na deo mozga zadužen za prostorno pamćenje pa trudnice i mlade mame ponekad imaju problema da se prisete gde su ostavile stvari, ali i kojim putem bi trebalo ići da bi došle do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri meseca nakon porođaja.

Izvestan broj naučnika negira „majčinsku amneziju“, tvrdeći da su pravi krivci koji dovode do zaboravnosti nagle promene raspoloženja u trudnoći, ali i dodatni stres. Međutim, veći broj studija pokazuje da ona definitivno postoji! To su, između ostalog, utvrdili i istraživači sa Univerziteta u Sidneju, koji su ispitivali pamćenje kod trudnica. Rezultati su pokazali da su neke sposobnosti umanjene, naročito za obavljanje novih memorijskih zadataka – poput pamćenja telefonskih brojeva, imena ljudi ili više podataka za kratko vreme. To, naravno, ne znači da su trudnice nesposobne za svakodnevne aktivnosti u životu, samo da ih hormoni pripremaju za novu ulogu. Istraživanja su takođe pokazala bolje rezultate trudnica u pogledu procesuiranja socijalnih informacija, poput tumačenja bebinog govora tela.

Kako se nositi sa zaboravnošću u trudnoći

Ako ste i same primetile da vam se često događa da ne znate gde ste ostavile neki predmet ili da ušetate u sobu bez ikakve ideje zbog čega ste tu došle, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći:

  • Koristite planer i u njega beležite sve važne obaveze
  • Na vidnom mestu u kući stavite kalendar sa nedeljim planovima
  • Predmete koje često koristite uvek ostavljajte na istom mestu
  • Koristite se to-do listama i precrtajte sve obaveze koje ste završili

Stručnjaci veruju da trudnoća izaziva kognitivne deficite, posebno kada je u pitanju pamćenje. Proučavanja su bila fokusirana na način na koji trudnoća stvarno pogađa moždane funkcije, dok su postoje i mišljenja da je u pitanju samo deo negativne percepcije žene kao žrtve sopstvenih hormona.

Praksa je svakako pokazala da trudnice počinju da zaboravljaju, da se teže koncentrišu, propuštaju detalje i prolaze kroz period preispitivanja, novih obaveza i planiranja za budućnost. Uz nezaobilaznu mučninu i problem sa spavanjem, zaboravnost je nešto na šta se trudnice najviše žale. Neke od njih čak tvrde da se deficiti održavaju i nekoliko meseci nakon porođaja.

Kada bismo poredili kognitivne sposobnosti i rezultate studija, postoji izvesna nekonzistentnost. Kako je uzorak veoma mali, postojala je bojazan od spekulativnosti istraživanja, ali ipak je došlo do glavnih objašnjenja pada kognitivnih sposobnosti. Glavni uticaj na pad kognitivnih sposobnosti kod trudnica imaju emocionalne i hormonske promene, mučnina, depresija i nedostatak kvalitetnog sna. Na pažnju i fokusiranost najviše utiču anksioznost i strah od budućih obaveza i neizvesnosti, dok depresija utiče na pamćenje i pažnju. Naravno da su ovi momenti prolaznog karaktera i poznato je da mame pažnju fokusiraju „unutra“, na svoj organizam i same sebe, da su zaokupljene brojnim pitanjima o majčinstvu i svesne da im se život menja. Tako je kvalitet spoljnih informacija koje prate i pamte očekivano smanjen, a kada su u pitanju hormoni, nije zaista dokazano da oni na trudnoću utiču na takav način. Psihološke promene koje prate pripremu za majčinstvo najčešći su uzrok povremenih momenata zaboravnosti i rasejanosti koje su sasvim prihvaćene i normalne za period kroz koji buduća mama prolazi. Jasno je da u tom periodu pažnja trudnice više nije toliko usredsređena na posao i uobičajene zadatke, već na pripremu za dolazak bebe.

Ako dođete u situaciju da period kroz koji prolazite utiče na svakodnevicu, najbolje je da vaše okruženje i najbliži shvate da vam je potrebno rasterećenje od obaveza i priprema za nadolazeći period. Zato, drage mame, naoružajte se samouverenošću i pripremite jedan blokčić u koji ćete upisivati svoje obaveze, a okolinu pripremite na sasvim objašnjiv period koji predstoji jednom divnom i blagoslovenom stanju žene, odnosno majčinstvo.