Sofrologija
Sofrologija
Gu gu magazin
11.01.2024.

Sofrologija

Zovem se Ana Otović, po zanimanju sam stomatolog, ali me je životni put naveo u Francusku gde sam živela i upoznala jednu divnu profesiju koja se zove sofrologija. Shvatila sam da me rad sa ljudima ispunjava i čini srećnom jer je osećaj vođenja osobe u pravom smeru predivan!

Ovo je profesija koja je prisutna u Francuskoj od 80-ih godina prošlog veka. Sofrolog je komplementaran sa psiholozima, psihoterapeutima, psihijatrima, lekarima… Takođe je prisutan u kolektivima, bolnicama, školama, vrtićima…

Za sofrologa ne postoje starosne granice, ne postoje limiti u radu, on je tu da bez osude sasluša, uvede novi pogled na pređašnje događaje, vrlo često dovodi do novih zaključaka i pomaka u razmišljanju. Uz sofrologa počinjemo laganije i opuštenije da gledamo na stvari, više se smejemo, uživamo u svakodnevnom životu. Vraćamo se starim zaboravljenim vrednostima.

Sofrologija veliku pažnju posvećuje prvenstveno našem telu. Uz nju ćete naučiti tehnike dinamičke relaksacije i opuštanja tela i uma. Uskladićete svoje disanje sa svojim aktivnostima. Naučićete da se opustite, uživate u svom društvu i da se volite.

Vizualizacija je takođe bitan segment rada sofrologa. Pošto naš um ne pravi razliku između imaginacije i stvarnosti, uz pomoć vizualizacije možemo otputovati bilo gde, dok se zapravo nalazimo na poslu.

Možemo da radimo na:

- uklanjanju fobija

- kontrolisanju napada panike

- poboljšanju sna

- smanjenju hiperaktivnosti kod dece

- poboljšanju pažnje i koncentracije

- poboljšanju samopouzdanja

- jačanju sopstvenih kvaliteta

Sofrologija je vrlo jednostavna tehnika, potrebna je samo dobra volja i posle 4-5 seansi (jednom nedeljno), osetićete koliko ste smireniji, opušteniji, reakcije su vam mirnije, um vam je tiši, san vam je čvršći, ustajete odmorniji. Benefiti su neprocenjivi! Potrebno je samo 5-6 nedelja, sa po jednom seansom od 1-1.5 sat, što je složićete se vrlo kratak period za ovakve pomake!

Sofrologija omogućava duboku relaksaciju. To je alat izbora koji vam pomaže da bolje proživite svoju trudnoću, da sa spokojstvom prihvatite porođaj, i da na „dan de“ pronađete u sebi resurse za dobro upravljanje porođajem.

Šta je sofrologija?

Sofrologija (od grčkog sos, „harmonija“ i phren, „duh“) je psihosomatska praksa opuštanja. Za postizanje ove duboke fizičke relaksacije, sofrologija uglavnom koristi dva alata: vežbe disanja i tehniku vizualizacije.

Ova tehnika se može koristiti tokom trudnoće i porođaja. Sofrologija je tako jedan od vidova pripreme za porođaj koji se nudi budućim majkama. Sesije uglavnom počinju u 5. mesecu trudnoće, ali se mogu započeti i od prvog trimestra. Što ranije počne, trudnica će moći više da uživa u blagodetima sofrologije, koja zahteva malo vežbe.

Ova priprema za porođaj posebno je indikovana za zabrinute buduće majke. Takođe je odličan alat za one koje razmišljaju o prirodnom porođaju, bez epiduralne anestezije.

Prednosti sofrologije tokom trudnoće

Tokom rada na „sofronizaciji“, sofrolog navodi buduću majku, tihim i sporim glasom („terpnos logos“), da postane svesna svog tela i da se opusti kako bi došla do „sofroliminalnog nivoa“ ili „alfa nivoa“ svesti, stanja između budnosti i sna. U ovom posebnom stanju svesti um je kreativniji, telo osetljivije na senzacije i rad na pozitivnom razmišljanju je olakšan. Buduća majka će tu moći da pronađe duboku telesnu relaksaciju, ali i da crpi resurse da bolje razume različite poteškoće svakodnevnog života.

Sofrologija će tako doprineti ublažavanju određenih trudničkih tegoba, onih koje se tiču psihičke sfere, kao što je stres, naravno i poremećaji spavanja, ali i sve fizičke tegobe koje imaju i psihološku komponentu, kao što je mučnina u prvom tromesečju.

Sofrologija će takođe pomoći trudnici da bolje proživi svoje telesne promene i da se spokojnije i bolje pripremi za svoju novu ulogu majke. Trudnoća je zaista period duboke psihološke reorganizacije koja može izazvati brige i anksioznost. Sofrologija je tada sredstvo izbora za jačanje poverenja u sopstveno telo i njegovu sposobnost da preuzme ovu novu ulogu.

Uz tehniku vizualizacije, buduća majka će takođe vežbati kreiranje umirujuće slike, „bezbednog“ mesta gde može da nađe utočište tokom cele trudnoće kako bi uspostavila mir u teškim trenucima.

Konačno, određene sofrološke tehnike omogućavaju stvaranje veze sa bebom koja u stomaku itekako oseća i saoseća sa svim što mama u trudnoći prolazi.

Sofrologija u okviru pripreme za porođaj

Za mentalnu pripremu za porođaj koristiće se princip „progresivnog sofro-prihvatanja“. U pitanju je predviđanje događaja, korak po korak, kako bi se trudnica upoznala sa njim, pristupila mu pozitivno i tako stekla samopouzdanje.

Vođena glasom sofrologa, buduća majka će se osposobiti da doživi različite faze porođaja: početak trudova, porođaj kod kuće, izlazak iz porodilišta, napredovanje proširenja grlića materice, intenziviranje kontrakcija, bebino spuštanje u karlicu, guranje itd. Kada se ovim slikama pristupi na pozitivan način, one će se nekako usidriti u majčinom nesvesnom i ona će na „dan de“ biti bolje „naoružana“ da proživi ove različite faze.

Sofrologija tokom porođaja

Kada nastupi veliki dan trudnica će moći da koristi sofrološke tehnike, a posebno disanje, da se opusti. Na ovom „sofroliminalnom nivou“ ili „alfa nivou“, ona će bolje razumeti bol usled kontrakcija. Pored vizualizacije, ona takođe može koristiti i svoju umirujuću sliku da se opusti i oporavi između kontrakcija.

Takođe zahvaljujući vizualizaciji, majka će moći da „prati“ svoju bebu tako što će je zamišljati tokom različitih faza njenog napredovanja ka rođenju.

I na kraju, slika prvog kontakta sa bebom će majci tokom čitavog porođaja biti zvezda vodilja koja će joj dati snage da se izbori sa bolom.