Smeh - joga kao zdrav način života
Smeh - joga kao zdrav način života
Gu gu magazin
18.01.2024.

Smeh - joga kao zdrav način života

Da li poznajete svoju decu, da li ih uistinu vidite, da li primećujete kako i koliko se ona smeju? Nasmejana i srećna deca su kompas zagarantovanog uspeha u životu. Ona šire radost stvarajući dobar osećaj, u sebi i oko sebe. Poznato nam je da nam sjajne ideje i vizije ne znače ništa ako mi sami nismo u dobrom stanju, jer nas to onemogućava da ih ostvarimo. Radosna deca su i naš ključ za uspešan život. Iskoristimo tu blagodet, kada nam deca već toliko nesebično dele svoj osmeh.

Smeh-joga je tehnika simuliranog smejanja kojim pokrećemo prirodni smeh iz svoje duše (koji deci dolazi prirodno). Čas se sastoji od vežbi disanja i vežbi pokretanja smeha i ima za cilj da probudimo radost u sebi. Fokus je na dubokoj transformaciji koje u trenutku nismo ni svesni, ali se trudeći se da je postignemo zabavljamo.  

Uglavnom se smejemo iz grla i to je u redu, ali smeh-joga nas uči da taj smeh produbimo i produžimo da bismo stigli do smeha iz stomaka, koji je zatrpan ispod mnogih blokada, uverenja i potiskivanja. Dešava se da na času putem smeha iznesemo davno neizgovorene rečenice, potisnute suze i duboku strast prema životu koja čuči negde u nama i čeka da se oslobodi. Smeh je kod dece najprirodnije stanje jer svi smo rođeni sa tom sposobnošću, njoj nas niko nije učio. Učili smo da govorimo i da hodamo, ali smeh je kao disanje, prirodno izlazi iz nas kada smo na njega podstaknuti.       

Deci je smeh stil života, a prema naučnim istraživanjima, deca se smeju i do 400 puta na dan, za razliku od nas odraslih koji se smejemo svega 17-18 puta dnevno. To dosta govori. Smeh treba da učimo od dece, jer ona nas na to inspirišu i to rade sa lakoćom. Međutim, problem nastaje kada roditelji počnu da uslovljavaju svoju decu i da ih formiraju po svojim ili društvenim merilima. Sigurno smo svi kroz detinjstvo slušali razna uverenja u vezi sa smehom kao što su „nemoj toliko da se smeješ, posle ćeš plakati“, „zašto se smeješ kao luda Nasta“, ili „smejanje kao ruganje“. Zaboravljamo da bi cilj svakog roditelja trebalo da bude sreća deteta, da dete bude ispunjeno i radosno i da manifestuje svoj izraz radosti (smeh) kad god ima potrebu za time.

To je verovatno i najveći zadatak roditelja – pustiti svoje dete da se smeje, da se raduje, da bude razigrano, jer na taj način vaspitavamo buduće srećne i sigurne ljude koji su spremni da kroz život koračaju onako kako oni žele, a mi možemo sa puno poverenja da ih posmatramo, da im se divimo na toj sposobnosti i da učimo od njih. 

Davno je rečeno da je smeh lekovit, ali smo mi to vremenom zaboravili. Ponele su nas životne okolnosti na neke druge putanje, ispunjene ozbiljnošću, obavezama i težinom. Dozvolite svojoj deci da se smeju iz srca, podržite ih, posmatrajte ih i uživajte u tom momentu. To je poklon za vas, jer vam deca svojom iskrenošću i prisutnošću daruju put do radosti i ispunjenog života.  

Birajući da sa vama, svojim roditeljima, tu radost podele, deca vam ukazuju čast. Pokušajte to da primetite i zahvalite im se na tim darovima. SMEJTE SE SA SVOJOM DECOM SVAKOGA DANA, jer to su nepovratni momenti koji večno ostaju u sećanju.