Razvojne faze bebe – od začeća do rođenja
Razvojne faze bebe – od začeća do rođenja
Gu gu magazin
19.01.2024.

Razvojne faze bebe – od začeća do rođenja

Prenatalni razvoj obično se deli na tri perioda, koji se karakterišu specifičnim obrascem rasta i interakcije između organizma i sredine. Period zigota počinje spajanjem polnih ćelija majke i oca pri začeću i traje do usađivanja zigota u zid materice iliti implantacije (približno dve nedelje). Period embriona traje od završetka implantacije do kraja osme nedelje. Tokom ovog perioda formiraju se primitivni oblici glavnih organa. Period fetusa počinje u devetoj nedelji nakon začeća i traje do rođenja (u proseku oko 30 nedelja). Tokom ovog perioda primitivni sistemi organa se razvijaju i integrišu do stanja u kome beba može da živi van majke, bez medicinske pomoći. U svakom trenutku, tokom ovih prenatalnih perioda, proces razvoja može stati. Međutim, ako sve prođe kako treba, na putu je stvaranje novog ljudskog bića.

Rast i razvoj embriona

Treća nedelja
Razvija se nervna ploča, od koje će nastati mozak i kičmena moždina. Krajem treće nedelje počinju da se diferenciraju tri velika dela mozga – zadnji mozak, srednji mozak i prednji mozak. Postoje i primitivne krvne ćelije i krvni sudovi. Nastaje srce koje do kraja ove nedelje počinje da kuca.


Četvrta nedelja

Negde početkom četvrte nedelje embrion izgleda poput cevčice koja je dugačka oko 2,5 mm. Sada se njegov oblik menja, jer se na nekim mestima umnožavanje ćelija dešava brže nego na drugim. Mogu se uočiti začeci nogu i ruku. Počinju da se oblikuju oči, uši i sistem za varenje. Glavne vene i arterije su formirane, a prisutni su i kičmeni pršljenovi.

Peta nedelja

Krajem četvrte nedelje embrion poprima savijeni izgled. Tokom pete nedelje, telo embriona se manje menja, ali se glava i mozak naglo razvijaju. Formiraju se začeci bronhija, iz kojih će se razviti pluća. Oblikuju se gornji udovi, a pojavljuju se i donji.

Šesta nedelja

Nastavlja se brzi rast glave, koja postaje dominantna po veličini. Dolazi do diferencijacije udova, tako da je moguće razaznati šake. Postoje delovi gornje vilice, dok donja još nije izdvojena. Mogu se prepoznati oči i uši (pojavljuje se spoljašnji deo uha). Mogu se uočiti i tri osnovna dela mozga.


Sedma nedelja

Udovi se naglo razvijaju – pojavljuju se patrljci iz kojih će se oblikovati ručni i nožni prsti. Počinju da se oblikuju lice i vrat. Stomak zauzima svoj konačni oblik i mesto. Mišići se ubrzano razvijaju u celom telu i formiraju svoje konačne oblike i veze. Nervne ćelije se razvijaju brzinom od nekoliko hiljada u minuti.


Osma nedelja

Rast creva čini telo ravnomerno okruglim. Glava čini skoro polovinu embriona, izdignuta je i može se uočiti vrat. Spoljašnje, srednje i unutrašnje uho dobijaju svoj oblik. Krajem osme nedelje fetus je sposoban za neke pokrete i reaguje na stimulaciju u predelu usta.


Rast i razvoj fetusa

Deseta nedelja


Glava je podignuta. Unutrašnji organi nalaze se na svojim karakterističnim pozicijama u organizmu. Kičmena moždina čini unutrašnju strukturu.


Dvanaesta nedelja

Muški i ženski pol je moguće razlikovati spolja. Počinje formiranje krvi u koštanoj srži. Oči dobijaju konačni oblik.


Kraj četvrtog meseca

Fetus liči na ljudsko biće. Počinje da raste kosa. Telo raste više u odnosu na glavu. Kod ženskog pola je moguće prepoznati matericu i vaginu. Kod muškog pola, testisi su u položaju za kasnije spuštanje u skrotume. Većina kostiju se pojavila i nastaju zglobovi. Postaje vidljiva podela između dve polovine mozga. Većina refleksa je funkcionalna, uključujući gutanje i sisanje.

Kraj petog meseca

Počinje da se formira masno tkivo, koje će održavati toplotu novorođenčeta. U mozgu dolazi do daljih diferencijacija. Nastale su sve nervne ćelije i počinje omotavanje nervnih vlakana (mijelinizacija), koje neće biti gotovo do nekoliko godina nakon rođenja.

Kraj šestog meseca

Pluća počinju da stvaraju surfacin, hemijski sastojak koji sprečava njihov kolaps. Linija između dve hemisfere je upadljiva.

Kraj sedmog meseca

Pluća su sposobna za disanje, a nervni sistem je dovoljno razvijen da upravlja ritmičnim pokretima
disanja. Formira se značajna količina masnog tkiva, izravnavajući nabore na koži. Oči se otvaraju
i reaguju na svetlo.

Kraj osmog meseca

Koža fetusa je glatka, a noge i ruke poprilično rastu. Mnogi režnjevi mozga su formirani, mada neki neće nastati do nakon rođenja.

Deveti mesec

Fetus postaje veći dobijajući oko 50% svoje težine u poslednjem mesecu. Mozak postaje
značajno izvijuganiji. Fetus je aktivan i ima puno refleksa.

 

Dr Tatjana Raičević, specijalista ginekologije i akušerstva