Vaspitavanje devojčica i dečaka – ima li razlike?
Vaspitavanje devojčica i dečaka – ima li razlike?
Gu gu magazin
15.01.2024.

Vaspitavanje devojčica i dečaka – ima li razlike?

Zašto je roze boja za devojčice a plava za dečake? Zašto dečaci moraju da budu jaki a devojčice emotivne? Razlike između devojčica i dečaka svakako postoje, ali da li su tradicionalni vidovi vaspitanja koji se znatno razlikuju u odnosu na pol deteta, a koji uslovljavaju obrasce ponašanja kod odraslih opravdani u modernom društvu?

 

Tradicionalno vaspitanje dece jasno razlikuje metode rezervisane za dečake i devojčice, kao i jasno podeljene uloge roditelja na koje se deca ugledaju. Očevi su zaduženi za disciplinu, a majke za negu i emotivnu toplinu. I vekovima unazad deca se vaspitavaju tako da u odraslom dobu preuzmu rodno određene uloge. Devojčice se tako uče da budu pitome, tihe, emotivne i blage, a dečaci sve suprotno od devojčica – jaki, da ne pokazuju slabost ili emocije.

 

Stručnjaci danas, međutim, ukazuju na niz grešaka koje ovakvi vidovi vaspitanja nose sa sobom. To što se dečacima ne dozvoljava da plaču „kao devojčice“ uopšte ne znači da će izrasti u emotivno stabilne osobe, naprotiv. I dečacima treba davati puno ljubavi i nežnosti i treba ih usmeravati tako da kanališu svoje nezadovoljstvo na konstruktivan način koji neće dovesti do agresivnosti. Devojčicama, sa druge strane, od malena treba ulivati samopouzdanje i naučiti ih da se same bore za sebe i da budu samostalne. Čini se da roditelji od starta imaju manja očekivanja od ženskog deteta. Pojedina istraživanja pokazuju da se čak i pohvale roditelja razlikuju u odnosu na pol deteta, tako da dečacima pripada duplo više.

 

Vaspitavajte decu imajući i vidu činjenicu da će oni jednog dana biti odrasle osobe i imati svoju porodicu. Naučite dečake kućnim poslovima i uputite devojčice u takozvane „muške poslove“. Pustite ih da sami izaberu svoju životnu putanju. Uvreženo mišljenje da su određena zanimanja rezervisana za žene i muškarce ne bi trebalo da vas opterećuje. Pratite interesovanja svoje dece i nemojte ih sputavati ukoliko su nekonvencionalna. Nametanje tradicionalno podeljenih interesovanja na „muška“ i „ženska“ je u svakom slučaju pogrešan način. Razgovarajte sa decom i pustite ih da se oprobaju u različitim hobijima, tako ćete najlakše saznati šta im prirodno ide od ruke. Zdrava komunikacija i razumevanje doprinose odgajanju samouverene, odgovorne i samostalne osobe. Moderno društvo stremi ravnopravnosti i zato nikad ne gubite iz vida da devojčice i dečaci jednako vrede. Naučite ih tome, ma kog da su pola, poštujte njihove želje i sklonosti i zasigurno će vam biti zahvalni kada odrastu.