Ishrana po krvnim grupama
Ishrana po krvnim grupama
Gu gu magazin
22.01.2024.

Ishrana po krvnim grupama

Verovatno ste već mnogo puta čuli da vaša krvna grupa može da vam pomogne u pravilnom odabiru namirnica. Kanadski lekar Piter D'Adamo (Peter D'Adamo) je prvi patentirao ovakav vid ishrane. Pre svega, ovo nije nikakva dijeta, već uputstvo i pomoć da odaberete blagotvorne namirnice za sebe. Svi znamo da postoje četiri tipa krvnih grupa: O, AB, A i B sa svojim rezus faktorima (+ i -). Mnoga istraživanja su pokazala da hrana različito utiče na različite krvne grupe. Jedan od primera je meso koje je pogodno za O krvnu grupu, ali zato pravi problem A krvnoj grupi. Veća količina želudačne kiseline pomaže pripadnicima O krvne grupe da lakše vare meso i pretvaraju ga u energiju. Dobro je znati koje su nam namirnice lek, koje su neutralne, a koje treba izbegavati ili retko koristiti.

Jedna od najzastupljenijih krvnih grupa je upravo O i nju ima preko 70% celokupne svetske populacije. Ova krvna grupa smatra se najstarijom (lovci) i preporuka je da njeni pripadnici svoju ishranu baziraju na proteinima iz mesa, povrću i voću. Veliki problem može praviti povrće bogato skrobom, poput krompira, kao i žitarice i mlečni proizvodi. Pokazalo se da dugo i svakodnevno konzumiranje ovih namirnica kod osoba nulte krvne grupe dovodi do zapaljenskih procesa, alergija, reumatizma, gojaznosti. Možda je ovo dobro znati i primeniti u ishrani dece i adolescenata koji pate od ovakvih problema (astma, intolerancija na gluten, problemi sa štitnom žlezdom, gojaznost). I pored toga što se meso preporučuje ovoj krvnoj grupi, savetuje joj se da ne unosi svinjsko meso, a najveći problem joj prave žitarice i kukuruz. Jedna neobična činjenica je da ovoj krvnoj grupi ne odgovaraju mleko i mlečni proizvodi (kravlje mleko), ali zato ljudi sa ovom krvnom grupom mogu konzumirati puter, mocarelu, kozji sir i surutku. Mnogo je lakše imati uvid u to šta vam je preporučljivo, a šta ne i na tome bazirati svoju ishranu ili ishranu svoje dece. Povoljne namirnice za O grupu su goveđe i jagnjeće meso, skuša, pastrmka, smokve, šljive, boranija, brokoli, kelj. Neutralne namirnice su pileće i pačije meso, tunjevina, jaja, raž, spelta, pirinač, jabuke, kajsije, šargarepa, tikvica, krastavac. Loš uticaj imaju namirnice poput svinjskog mesa, bakalara, mlečnih proizvoda, jogurta, pomorandže, jagoda, kukuruza, pšenice, patlidžana, krompira, pečuraka. Naravno, to ne znači da određene namirnice morate potpuno izbaciti iz ishrane, ali ih možete konzumirati retko (najvažnije je da u ishrani više koristite namirnice koje su vam lek).  

Jedna od najzastupljenijih krvnih grupa kod nas je A – skoro 35% ukupne  populacije. Smatra se da bi predstavnici ove grupe mogli da budu i vegetarijanci. Ovoj grupi mnogo više odgovara povrće i voće, žitarice i mlečni proizvodi biljnog porekla. Zbog manjka kiseline u želucu pripadnicima ove grupe meso obara imunitet i smanjuje energiju pa dolazi do tromosti i česte gojaznosti. Međutim, oni mogu konzumirati meso koje se lako vari (piletina, ćuretina, riba). Istraživanja su pokazala da se zbog loše ishrane kod osoba ove krvne grupe stvara velika količina sluzi u organima za disanje pa dolazi do pojave astme i alergija. Sličan problem je i sa kravljim mlekom i mlečnim proizvodima koji usporavaju metabolizam i dovode do problema sa kožom. Jedna od preporuka za ovu krvnu grupu jeste da započnu jutro časom mlake vode i 1/2 limuna radi lakšeg izbacivanja sluzi iz organizma. Odgovaraju joj skoro sve žitarice osim pšenice, pa joj prijaju raž, ovas, proso, spelta, kinoa. Dobre namirnice za A krvnu grupu su: som, skuša, brokoli, sojino i bademovo mleko, kelj, zelena salata, beli luk. Neutralne su: pileće i ćureće meso, jaja, prokelj, cvekla, rukola, grožđe. Loše utiču: crveno meso, mlečni proizvodi, pomorandža, mandarina, krompir, kupus, paradajz.  

AB je nova krvna grupa nastala evolucijom i veoma je mali broj ljudi koji su nosioci ove grupe – negde oko 4% celokupne svetske populacije nastalo je ukrštanjem A i B grupe. Baš zbog toga njoj odgovaraju gotovo iste namirnice kao i ovim grupama (teško vare proteine životinjskog porekla). Slična stvar je i sa žitaricama, kao i kod A krvne grupe, pa im tako smeta pšenica, kukuruz i heljda, jer dovode do stvaranja  sluzi u disajnim organima. Međutim, pirinač je dobra zamena, kao i ostale žitarice (ovas, raž, spelta, kinoa, amarant). Naravno, uvek postoje izuzeci – paradajz smeta A i B krvnoj grupi, dok ga AB grupa dobro vari.

Ostala nam je za kraj B krvna grupa koju često zovu „nomadskom“. Nastala je spajanjem O i A grupe i dosta je zastupljena u Aziji. Najveća prednost ove grupe je što dobro toleriše skoro sve proizvode (snažan imuni sistem) i to je jedina krvna grupa koja podnosi mleko i mlečne proizvode. Odgovaraju joj skoro sve vrste mesa (kozije, ovčije, teleće, juneće, ćureće, riba). Jedino što joj ne prija je pileće meso i morski plodovi (školjke, škampi, rakovi). Često ove ljude smatraju srećnicima zato što su za njih fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt i kefir, lek. Međutim, kod žitarica već moraju da vode računa (pšenica, raž, kukuruz) jer im one usporavaju metabolizam i dovode do gojaznosti, povećanja holesterola, problema sa digestivnim organima. Postoji alternativa (pirinač i spelta), a što se tiče povrća ovoj grupi ne odgovara jedino paradajz, jer ga teško vari (laktin iritira sluzokožu želuca). Zato je preporuka da unose što više lisnatog zelenog povrća koje podstiče povećanje nivoa kalcijuma i magnezijuma.

Zaključak je da ova krvna grupa u poređenju sa drugim grupama ima mnogo bolji imunitet, ali je sklona autoimunim bolestima. Ovakav vid ishrane nije loše primeniti i kod adolescenata koji imaju određene zdravstvene probleme (alergije, astmu, gojaznost), a svakako se pre svega treba posavetovati sa lekarima i nutricionistom. Naravno, ako svoju ishranu uglavnom baziramo na namirnicama koje su nam lek, a smanjimo unos onih loših, vrlo brzo ćemo osetiti benefite.

Mihaila Čubrović, nutricionista